Kruidenierswaren, manufacturen, drogisterij en tabak


In de Winkel van Sinkel is alles te koop: hoeden en petten en damescorsetten”

kruidenierswaren, manufacturen, drogisterij en tabak

Opoe Theodora begint een winkel in koloniale waren en manufacturen in haar woonhuis.  

De zaak ligt strategisch in het centrum van het dorp en bovendien tegenover de gemeentelijke loswal*. Het was een goederenoverslag voor de middenstand van Venray. Theodora en haar dochters bouwen een goede band op met de schippersvrouwen die aan kloppen voor levensmiddelen en stoffen. Bijkomend voordeel is dat dochter An coupeuse is en een goed gevoel heeft voor mode. (Afgekeken van oom Arnoldus? De bekende kleermaker in Venlo?).

* Het was een goederenoverslag voor de middenstand van Venray. Tante Leen mocht een enkele keer mee op en neer naar Rotterdam!

Links woonhuis familie Bekkers. Daarnaast de Bakkerswinkel Cuijpers

Al in 1933 zijn Frans en Dorothea toegetreden tot de federatie van drogisterijenbonden. Kennelijk ging er iets mis in de administratie gezien onderstaand bericht.

Tijdens de mobilisatie in 1939 zijn er ca 200 militairen gelegerd in Maashees. Op de foto’s is te zien dat opoe Theodora en haar kroost de militairen omarmen. Vader Franciscus is dan al 5 jaar dood. Voor de business zal het zeker positief zijn geweest: iedereen moet tenslotte eten. 

In het gezin Bekkers waren ook militairen ingekwartierd. Eentje daarvan was Lies Gielis. Zij werd en bleef een goede vriendin van Leen en is veel te zien op de familiekiekjes. Lies heeft verkering met Wim van Erp en via hen leert Leen haar verloofde Jan van Krey kennen.

Soldaten in het dorp tijdens de mobilisatie. De dames Bekkers van links af: Leen, Berta, opoe Theodora, Anna

Het zakelijk instinkt is ook af te lezen uit het feit dat Theodora in 1941 een “molestverzekering” af sluit. “Onder molest wordt verstaan: alle schade, veroorzaakt door oorlog, burgeroorlog en oorlogsgeweld”.

Een juiste zet. Op 12 november 1945 maakt makelaarskantoor K.E.C. Want&Zn uit Tilburg een schattingsrapport van de waarde van de winkelvoorraden van voor 10 mei 1940. Voor de kruidenierswaren en manufacturen samen bedroeg de balanswaarde 1493,96 gulden. Opgeteld met de bedrijfsschade, opgelopen in oktober, november en december (600 gulden) was de totale schade door oorlogsgeweld 2093,96 gulden. Hetzelfde kantoor schat in een rapport de waarde van de huisraad op 343,60 gulden. Deze huisraad staat dan al op naam van dochter Helena, die de zaak zal gaan over nemen. 

Voor wat betreft de woning en de winkel: de werkplaats achter het huis* werd omgebouwd tot winkel/woonhuis.

*voor deze achterbouw was in 1915 vergunning verleend en in de ruimte had de tabaksreiziger Johannes zijn opslag. Mogelijk heeft later zijn broer Joseph (Sjef) ook aandeel hierin gehad. Ook hij staat te boek als tabaksreiziger.  

De kosten van deze ombouw, f.4.511,26, werden betaald door de g

De noodwoning met winkel. Links koloniale waren, rechts manufacturen. Adres: B83
waren, rechts

De kosten van deze ombouw, f.4.511,26, werden betaald door de gemeente. Er moest wel huur over betaald worden, in totaal  f.819,—  van 01.06.1946 – 01.06.1953.

Over bleef f.3.693,26. Hiervan betaalde het Rijk aan de gemeente f.2.693,26 zodat er over bleef een bedrag van f.999,—, Bij de financiële afwikkeling van de provincie zie je dit bedrag terug.  

In het kader van de wederopbouw is er een herbouwplicht voor Theodora. Dit wordt overgedragen aan dochter Helena. Dan moet wel de boel verdeeld worden.

“Overwegende dat door oorlogsgeweld schade is toegebracht aan perceel B83; dat te dezer zake een bijdrage zal worden beschikbaar gesteld aan”. ….

En dan volgt in het document Theodora, Gerardus, de weduwe van Johannes, Antonia en haar 2e man Joseph Palmen, de minderjarige kinderen, Gerardus Kuster, Johannes Verstralen, Joseph Smits, Helena Bekkers.

Dus, zo gauw de dames getrouwd waren kwam het bedrag toe aan de heren.

Ook wordt in 1948 de uitkering van de vrijwillige ouderdomsverzekering, die Theodora in 1920 af sloot meteen na invoering van de Ouderdomswet 1919 waarbij zelfstandigen op vrijwillige basis toegelaten konden worden. Uitvoeringsorgaan:De Raad van de Arbeid te ’s-Hertogenbosch.

De oorlogsschade heeft ook nog invloed op de inkomensbelasting: het inkomen was voor het jaar 1950 vast gesteld op f.3.000==. Theodora tekende bezwaar aan en met succes: “dat aan het opgegeven zuiver inkomen de uitkering van landbouwherstel ad f.710,== verminderd met de helft van f. 285,== (vergoeding voor de teloor gegane boomgaard) moet worden toegevoegd; dat derhalve het zuiver inkomen wordt teruggebracht op f. 2.311,==“

Van Rieter wordt een stuk grond gekocht voor het bouwen van een nieuw huis met winkelpand. Architectenbureau van Boldrik gaat aan het werk. Theodora zal de verhuizing net niet meer mee maken. Anders dan haar broer: Piet van den Heuvel, die kort tevoren was ingetrokken bij zijn zus nadat hij zijn huis aan de Maas had verkocht. Nu zat Helena (Leentje) er mee.

Leen pakt het degelijk aan: ze wordt lid van de NEDERLANDS KATHOLIEKE KRUIDENIERSBOND. Daarnaast schrijft de Kamer van Koophandel op 9 juni 1955: 

“naar ons wordt medegedeeld zijn aan U de ministeriële verklaringen inzake handelskennis en vakbekwaamheid uitgereikt voor de kleinhandel in tot verbruik bereide tabak en de kleinhandel in drogisterij-artikelen”.

Die aanvraag zagen we al eerder, in de jaren ’30.

In 7 jaar een prijsverhoging van 70%

De winkel had veel handelspartners en werd door hen op diverse manieren aangesproken: zo zien we op facturen de aanhef van: “FIRMA BEKKERS-V.D.HEUVEL”, Mej.Wed.F.H.Bekkers, Firma de Wed.Bekkers, Fa.H.G.Bekkers, Fa.Wed.H.Bekkers v/d Heuvel, Fa.J.Bekkers, Fa.F.Bekker of gewoon simpelweg: Bekkers of Beckers.

De winkel was tevens een depot voor het chemisch reinigen van textiel. Het reinigen en stomen was uitbesteed aan de fa. Pauw in Nijmegen.

In de winkel van Sinkel is alles te koop. Van hoeden en petten tot damescorsetten.

Theodora verkocht ook sousbrasjes, sokkenhouders, roll-ons, keperband, moltons.

Om een beeld te krijgen van de handel hier een greep uit de lijst van leveranciers:

Voor de afdeling manufacturen:

Fa.J.VAN GULICK LUYCKX ’s Hertogenbosch voor oa luiers, truitjes, jurkjes, flanel, onderleggers, katoen, koortwol, knopen, spelden, drukkersmanchetknopen, naainaalden, broeken, directoiresstoffen

M.H.van Meyel Hurstjes, Venlo voor oa keper, zwanendons, japanse stof, jongensbroekjes, wieggarnituur, lakens, slopen, hoofddoeken, gestikte dekens, luiers

GEBROEDERS SCHOLTE ’s Hertogenbosch voor oa vitrage, shawls, singlets, wiegendekens, spuugdoekjes, trappelzakken, baddoeken, keukendoeken, rodde zakdoeken, 

FIRMA WED.F.RECEVEUR-VENLO voor oa lakens, slopen, schortjes, directoires, dekens, matrassen, graslinnen, voering, vlieseline,nylons, terlenka, maillots,  pullovers, ontbijtstel, bedrukte piquete, keukensets, badsets, zakdoeken, flanel

Borstoline CONFECTIEFABRIEKEN GEZ.VORST.N.V. ENSCHEDE voor damesjumpers

J.KWASPEN-NEERITTER CONFECTIEFABRIEK, Thorn voor overalls, herenbroeken

P.G.VERVERGAERT, Venlo, voor truitjes, broekjes, vestjes, pakjes

B.I. DE VRIES & CO. TEXTIEL N.V, Amsterdam, voor pullovers, blouse, vesten, overgooiers, jurkjes, kruippakjes

C.H.BRUGMAN, Venlo voor oa sokwol, kousen, maaswol,bretelles Ajax?

Nylon IMPORT HEIJSTEE VUGHT voor oa sokken, week end Strech, Microlon 60/20, Microlon mousse, Microlon naadloos

VETEX DEN HAAG voor oa baddoeksets,bedsets,baddoeken,theedoeken,lakens,washandjes,keukendoeken,tafellakens

TEXTIELGROOTHANDEL VEDE, Venlo voor oa molton dekens, kinderoveralls

MANUFACTURENHANDEL FA DANIELS-VAN ALPHEN, Tilburg voor oa Japonstof, broeken, glorialinnen, nachthemden, overalls, flanel, damesvest 

van der Laak b.v. GROOTHANDEL VOOR DE WONINGINRICHTING, Venlo voor oa lakens, hoeslakens, slopen, theedoeken 

CONFECTIEBEDRIJF KARRES, HILVERSUM voor oa overhemden en overhemden no iron

‘Everline” CORSETTEN-INDUSTRIE, Almelo voor oa leren corsetten, step-ins, bustehouders, roll-ons, jarretelles

A.W.ROELOFS’CONFECTIEINDUSTRIE N.V., Gemert (geen omschrijvingen op de factuur alleen modelnummers

TROOSTWIJK&ZN.N.V. Zwolle voor baddoeken, keukendoeken, washandjes, zakdoeken, slofjes, pyjama’s, trappelzakken, hoofdluiers, nachthemden, slabbers, pullovers, jurkjes, broekjes

H.Hanraets-van den Munckhof, Kessel voor oa oogjes luiers, tetraluiers, sneldrogers, molton dekentjes, baddoeken

TEXTIELROOTHANDEL  Gebr.Buddingh N.V. Veenendaal voor oa sportbroeken, singlets, plasticbroekjes, comisoles, slips, kousen, Jaeger (per kg), pantees, hemden, borstrokken (deze fa heeft iedere 10 jaar compleet andere huisstijl), herenvesten, barrets, anklets, broeken,  

GROOTHANDEL “JAVO” Nijmegen voor oa elastiek, prijskaartjes, biasband, ketting, plooiband, zakdoeken, machinegaren, rode doeken, machinenaalden, schouderband, maaswol, Ajax

confectie “BE JO”, Roermond voor oa shawls, shirts

B.I. DE VRIES&CO TEXTIEL Amsterdam voor oa skisopjes, vingerhoeden, elastiek, tailleband, keperband, spelden, oplegband, zigzaggend, silmonazijde, zijde, ijzergaren, sportkousen, sokken, jarretelles, sousbrasses, kant

KLOMPENFABRIEK-HOUTHANDEL  KINDEREN L.VOGELS Best voor klompen

TEXTIELGROOTHANDEL MOONEN&LEIJTEN  Eindhoven voor oa singlets, plastic broekjes, sokjes, navelbandjes, schorten, directoires, zakdoeken, machinegaren, jaeger, sjaals, bandagegordels, washandjes, dekens, schoudervulling, slopen, bandages, sokkenhouders, wielgarnituur, bretels, nylons

A.W. ROELOFS SCHORTENINDUSTRIE Gemert voor oa rouwschorten, gewone schorten, ruime schorten

S. DE COCK&ZONEN FABRIE VAN WOLLEN DEKENS Tilburg voor dekens in diverse kwaliteiten (C, D)

H.L.CLAES MODES FOURNITUREN Eindhoven voor oa kragen, revers, kant artikelen, fluweelband, strikkenhouders, naadband, gespen, knopen, haarlint

HOUTBEDRIJF VAN HOUT  Mill, voor geschuurde klompen

Voor de afdeling Levensmiddelen: 

Fa.J.VAN GULICK LUYCKX ’s Hertogenbosch voor oa luiers, truitjes, jurkjes, flanel, onderleggers, katoen, koortwol, knopen, spelden, drukkersmanchetknopen, naainaalden, broeken, directoiresstoffen

M.H.van Meyel Hurstjes, Venlo voor oa keper, zwanendons, japanse stof, jongensbroekjes, wieggarnituur, lakens, slopen, hoofddoeken, gestikte dekens, luiers

GEBROEDERS SCHOLTE ’s Hertogenbosch voor oa vitrage, shawls, singlets, wiegendekens, spuugdoekjes, trappelzakken, baddoeken, keukendoeken, rodde zakdoeken, 

FIRMA WED.F.RECEVEUR-VENLO voor oa lakens, slopen, schortjes, directoires, dekens, matrassen, graslinnen, voering, vlieseline,nylons, terlenka, maillots,  pullovers, ontbijtstel, bedrukte piquete, keukensets, badsets, zakdoeken, flanel

Borstoline CONFECTIEFABRIEKEN GEZ.VORST.N.V. ENSCHEDE voor damesjumpers

J.KWASPEN-NEERITTER CONFECTIEFABRIEK, Thorn voor overalls, herenbroeken

P.G.VERVERGAERT, Venlo, voor truitjes, broekjes, vestjes, pakjes

B.I. DE VRIES & CO. TEXTIEL N.V, Amsterdam, voor pullovers, blouse, vesten, overgooiers, jurkjes, kruippakjes

C.H.BRUGMAN, Venlo voor oa sokwol, kousen, maaswol,bretelles Ajax?

Nylon IMPORT HEIJSTEE VUGHT voor oa sokken, week end Strech, Microlon 60/20, Microlon mousse, Microlon naadloos

VETEX DEN HAAG voor oa baddoeksets,bedsets,baddoeken,theedoeken,lakens,washandjes,keukendoeken,tafellakens

TEXTIELGROOTHANDEL VEDE, Venlo voor oa molton dekens, kinderoveralls

MANUFACTURENHANDEL FA DANIELS-VAN ALPHEN, Tilburg voor oa Japonstof, broeken, glorialinnen, nachthemden, overalls, flanel, damesvest 

van der Laak b.v. GROOTHANDEL VOOR DE WONINGINRICHTING, Venlo voor oa lakens, hoeslakens, slopen, theedoeken 

CONFECTIEBEDRIJF KARRES, HILVERSUM voor oa overhemden en overhemden no iron

‘Everline” CORSETTEN-INDUSTRIE, Almelo voor oa leren corsetten, step-ins, bustehouders, roll-ons, jarretelles

A.W.ROELOFS’CONFECTIEINDUSTRIE N.V., Gemert (geen omschrijvingen op de factuur alleen modelnummers

TROOSTWIJK&ZN.N.V. Zwolle voor baddoeken, keukendoeken, washandjes, zakdoeken, slofjes, pyjama’s, trappelzakken, hoofdluiers, nachthemden, slabbers, pullovers, jurkjes, broekjes

H.Hanraets-van den Munckhof, Kessel voor oa oogjes luiers, tetraluiers, sneldrogers, molton dekentjes, baddoeken

TEXTIELROOTHANDEL  Gebr.Buddingh N.V. Veenendaal voor oa sportbroeken, singlets, plasticbroekjes, comisoles, slips, kousen, Jaeger (per kg), pantees, hemden, borstrokken (deze fa heeft iedere 10 jaar compleet andere huisstijl), herenvesten, barrets, anklets, broeken,  

GROOTHANDEL “JAVO” Nijmegen voor oa elastiek, prijskaartjes, biasband, ketting, plooiband, zakdoeken, machinegaren, rode doeken, machinenaalden, schouderband, maaswol, Ajax

confectie “BE JO”, Roermond voor oa shawls, shirts

B.I. DE VRIES&CO TEXTIEL Amsterdam voor oa skisopjes, vingerhoeden, elastiek, tailleband, keperband, spelden, oplegband, zigzaggend, silmonazijde, zijde, ijzergaren, sportkousen, sokken, jarretelles, sousbrasses, kant

KLOMPENFABRIEK-HOUTHANDEL  KINDEREN L.VOGELS Best voor klompen

TEXTIELGROOTHANDEL MOONEN&LEIJTEN  Eindhoven voor oa singlets, plastic broekjes, sokjes, navelbandjes, schorten, directoires, zakdoeken, machinegaren, jaeger, sjaals, bandagegordels, washandjes, dekens, schoudervulling, slopen, bandages, sokkenhouders, wielgarnituur, bretels, nylons

A.W. ROELOFS SCHORTENINDUSTRIE Gemert voor oa rouwschorten, gewone schorten, ruime schorten

S. DE COCK&ZONEN FABRIE VAN WOLLEN DEKENS Tilburg voor dekens in diverse kwaliteiten (C, D)

H.L.CLAES MODES FOURNITUREN Eindhoven voor oa kragen, revers, kant artikelen, fluweelband, strikkenhouders, naadband, gespen, knopen, haarlint

HOUTBEDRIJF VAN HOUT  Mill, voor geschuurde klompen

Voor de afdeling Levensmiddelen: 

HANDELSONDENEMING Veco, Venlo voor oa hazelnoot, pot.chips, paas als., rumstaafjes, marie victorie, borstplaat, sinterklaasartikelen, krakelingen, oublies, kwartet-bonbons, king, selecta-car.(?), frambozen D (?), pinda’s, bastogne, wintermelange, kaassouffle’s, tut, 

HERMAN VERHOEVEN, GROSSIER IN KOLONIALE WAREN, BAKKERSART, SUIKERWERKEN, Haps voor oa suiker, papieren zakken, koperpoets, beschuit, koeken, kachelpoets, bloem, tomatenpuree, punch, limonade, maizena, havermout, pudding, vermicelli, bakpoeder, pakjes soep, koffie, wasknijpers

KOEKFABRIEK “DE SLINGER”, Uden voor oa greintjes, rosettas, tarantella, krakelingen, biscuits, brunettawafels, frou frou, ovaaltjes, cafe noirs, tournalettas, turnos, creme de vanille, glacé kransjes, vruchtenl, apple leaf, choco carres’s, sprits

FIRMA L.G.GERRITS, Vierlingsbeek voor oa suiker, blue band, koffie, rijst, aardappelmeel, hagelslag, aroma, brinta,maggi,haring in tomatensaus, dubro, liga, nutroma, sperziebonen, zalm, appelmoes, thee, waspoeder, gort, macaroni, advocaat, speculaas, fritessaus, blikken groenten, toiletpapier  etc

Fa.GERARD KUSTERS, Venlo voor oa kwatta (andere producten niet te lezen op de geschreven facturen)

VAN HOUTEN, Eindhoven voor oa bonbons, melkrepen, cremerepen, pastilles

van Nelle’s BISCUITS- EN TOFFEEFABRIEKEN N.V. Venlo voor oa wintermelange, advocaat flesjes

BRUGGENWIRTH VAN NUNEN GROSSIERDERIJ, Deurne voor oa beschuit, caramel, speculaas, fondant, drop, bonbons, 

Fa,H.Coppens en Zn Oss voor oa croma, blue band, bona, olie, appelstroop (dit laatste vanuit depot Boxmeer) 

N.V. LIMBURGSE BOTTElMAATSCHAPPIJ “Vujanti” voor oa kisten fanta, kisten coca-cola

J.M.VAN DELFT GROOTHANDEL IN VERPAKKINGSMATERIALEN Nijmegen voor oa sluitclips, poly extra form(?)

TABAKSGROOTHANDEL Gebr.Smeets, Tegelen voor oa zero repen, mentos, brusselse kermis, victoria marie rollen

JONGES HOMBURG DE WIJZE N.V.  CUYK A/D MAAS (vleeswaren en conservenfabrieken en slachterijen) voor oa spek,

H.H.Bartels-Maas.Venlo voor oa bouillonblokjes, speculaas, pakjes honig puddingen, soda, haring, sunlight, custard, cacao, busjes hartendief, vermicelli, lucifers, groentensoep, zachte zeep, 

Coop.Zuivelfabriek “Venray” voor boter

Fa.Gerard Kusters Venlo voor oa kuyt sprits, biesjes, botersnaps, lollies,toffee melange, rocco’s, parade

ZWANENBERG’sFABRIEKEN Oss voor oa bacon, rookvlees

DOUWE EGBERTS TABAKSFABRIEK-KOFFIEBRANDERIJEN-THEEHANDEL Rotterdam voor thee

UNILEVER VERKOOPCENTRALE N.V.,ROTTERDAM voor oa norma (per 10 kg), soepballen

JONGES HOMBURG DE WIJZE NV, VLEESWAREN- EN CONSERVENFABRIEKEN EN SLACHTERIJEN Cuyk voor oa snijworst, ham, zult

Voor de afdeling Drogisterij en Tabak:

Dr LAMERS & Dr INDEMANS N.V. Chemisch-Pharmaceutische Fabriek en Groothandel in Ziekenhuisartikelen voor oa davitamon AD, chefarin, watten, dampo, leukoplast, boorzalf, kiespijnpoeders, zwitsal balsem, laxeer akkertjes, abdijsiroop, bronchicum, hansaplast, sinatran, bayer aspirine, wybert, wattex, zwitsallax tabletten, brandspiritus, wasbenzine

HANDELSONDENEMING Veco, Venlo voor oa hazelnoot, pot.chips, paas als., rumstaafjes, marie victorie, borstplaat, sinterklaasartikelen, krakelingen, oublies, kwartet-bonbons, king, selecta-car.(?), frambozen D (?), pinda’s, bastogne, wintermelange, kaassouffle’s, tut, 
HERMAN VERHOEVEN, GROSSIER IN KOLONIALE WAREN, BAKKERSART, SUIKERWERKEN, Haps voor oa suiker, papieren zakken, koperpoets, beschuit, koeken, kachelpoets, bloem, tomatenpuree, punch, limonade, maizena, havermout, pudding, vermicelli, bakpoeder, pakjes soep, koffie, wasknijpers
KOEKFABRIEK “DE SLINGER”, Uden voor oa greintjes, rosettas, tarantella, krakelingen, biscuits, brunettawafels, frou frou, ovaaltjes, cafe noirs, tournalettas, turnos, creme de vanille, glacé kransjes, vruchtenl, apple leaf, choco carres’s, sprits
FIRMA L.G.GERRITS, Vierlingsbeek voor oa suiker, blue band, koffie, rijst, aardappelmeel, hagelslag, aroma, brinta,maggi,haring in tomatensaus, dubro, liga, nutroma, sperziebonen, zalm, appelmoes, thee, waspoeder, gort, macaroni, advocaat, speculaas, fritessaus, blikken groenten, toiletpapier  etc
Fa.GERARD KUSTERS, Venlo voor oa kwatta (andere producten niet te lezen op de geschreven facturen)
VAN HOUTEN, Eindhoven voor oa bonbons, melkrepen, cremerepen, pastilles
van Nelle’s BISCUITS- EN TOFFEEFABRIEKEN N.V. Venlo voor oa wintermelange, advocaat flesjes
BRUGGENWIRTH VAN NUNEN GROSSIERDERIJ, Deurne voor oa beschuit, caramel, speculaas, fondant, drop, bonbons, 
Fa,H.Coppens en Zn Oss voor oa croma, blue band, bona, olie, appelstroop (dit laatste vanuit depot Boxmeer) 
N.V. LIMBURGSE BOTTElMAATSCHAPPIJ “Vujanti” voor oa kisten fanta, kisten coca-cola
J.M.VAN DELFT GROOTHANDEL IN VERPAKKINGSMATERIALEN Nijmegen voor oa sluitclips, poly extra form(?)
TABAKSGROOTHANDEL Gebr.Smeets, Tegelen voor oa zero repen, mentos, brusselse kermis, victoria marie rollen
JONGES HOMBURG DE WIJZE N.V.  CUYK A/D MAAS (vleeswaren en conservenfabrieken en slachterijen) voor oa spek,
H.H.Bartels-Maas.Venlo voor oa bouillonblokjes, speculaas, pakjes honig puddingen, soda, haring, sunlight, custard, cacao, busjes hartendief, vermicelli, lucifers, groentensoep, zachte zeep, 
Coop.Zuivelfabriek “Venray” voor boter
Fa.Gerard Kusters Venlo voor oa kuyt sprits, biesjes, botersnaps, lollies,toffee melange, rocco’s, parade
ZWANENBERG’sFABRIEKEN Oss voor oa bacon, rookvlees
DOUWE EGBERTS TABAKSFABRIEK-KOFFIEBRANDERIJEN-THEEHANDEL Rotterdam voor thee
UNILEVER VERKOOPCENTRALE N.V.,ROTTERDAM voor oa norma (per 10 kg), soepballen
JONGES HOMBURG DE WIJZE NV, VLEESWAREN- EN CONSERVENFABRIEKEN EN SLACHTERIJEN Cuyk voor oa snijworst, ham, zult

Voor de afdeling Drogisterij en Tabak:

Dr LAMERS & Dr INDEMANS N.V. Chemisch-Pharmaceutische Fabriek en Groothandel in Ziekenhuisartikelen voor oa davitamon AD, chefarin, watten, dampo, leukoplast, boorzalf, kiespijnpoeders, zwitsal balsem, laxeer akkertjes, abdijsiroop, bronchicum, hansaplast, sinatran, bayer aspirine, wybert, wattex, zwitsallax tabletten, brandspiritus, wasbenzine

BRUGGENWIRTH VAN NUNEN GROSSIERDERIJ, Deurne voor oa sigaretten (Golden fiction, Stuivesant), voortrekkerstabak, Agio sigaren, Winterman sigaren

Firma J.Hutten-Barten, GROOTHANDEL IN ROOKARTIKELEN, Boxmeer voor sigaren, sigaretten, tabak

TABAKSGROOTHANDEL Gebr.Smeets, Tegelen voor oa sigaretten (gladstone, caballero), tabak (rode ster, samson), sigaren Agio

De tijden veranderen en een dikke boterham verdienen zit er niet meer in met een winkel als deze in een kleine gemeenschap waar iedereen mobieler wordt en voor boodschappen naar Venray kan en zelfs naar de grote stad. Daarbij is tante Leen er de vrouw niet naar die innoveert in haar zaak. Wel neemt ze kostgangers in huis en begint later een pension voor vakantiegasten. (Zie hoofdstuk “geëmancipeerde vrouwen”).

Dit alles voorkomt niet dat er bij geleend moet worden: tante Leen leent 10.000,== bij pap en moe tegen 4%*. 

Een paar getallen naar gegevens van de inkomstenbelasting:

Jaartal19531966
Vastgesteldzuiverinkomen19413176
Tebetaleninkomstenbelasting55154

Ze leeft sober en haar wereld is klein maar ze weet de boel verrassend gezellig te maken alsmaar weer en geniet van de kleine geneugten als fietstochtjes, vriendinnen bezoekjes en kaartmiddagen. 

*in 1969 betaalt ze 1000,== terug, andere gegevens niet gevonden.

De winkel gaat dicht in 1976 na jaren van marginale handel. 

“Onze” Hans koopt het pand en deelt het in tweeën: het woongemeente voor tante Leen en het winkelgedeelte met het magazijn, een slaapkamer en de bijkeuken voor Hans. 

Tante Leen kan blijven wonen totdat ze 65 jaar wordt en AOW krijgt met aanspraak op een bejaardenwoning. Ze betaalt een huur van 200 gulden per maand. In plaats van 7 jaar zal ze er 33 jaar blijven wonen, tot haar dood in 2009. De huur was toen 300,==